17 Aralık 2007 Pazartesi

Bursa

Bursa
Günümüzden 5 bin yıl önce insanların yerleştiği topraklardan bahsediyoruz… Antik kaynaklar bugünkü Bursa’nın kurucusunu I.Prusias olarak gösteriyor. Bugün yaklaşık 1 milyon 600 bin kişinin yaşadığı bu kent, hanları, hamamları, kiliseleri, Türkiye’nin en popüler kayak merkezi ve İskender kebabıyla ününe ün katmış…
İstanbul’dan sonra turizm açısından en önemli şehirlerden biri olan Bursa, tarihi eserlerinin zenginliği ile gözleri kamaştırıyor… Özellikle kış turizminin nabzını tutan Uludağ’a Bursa’da 40 dakikalık bir mesafede ulaşabiliyorsunuz. Pek çok konaklama tesisinin bulunduğu dağda bulunan pistler, teleferikler, cafeler ve barlar kışın Türkiye’nin dört bir yanından gelen tatilciler ile dolup taşıyor. Kış aylarının dışında da trekking, kampçılık gibi aktivitelere olanak sağlayan dağa düzenlenen günübirlik turlarda oldukça rağbet görüyor. Eğer dağ havası alıp, mangal keyfi yaşamak isterseniz bahar aylarında Uludağ sizin tüm beklentilerinizi karşılayacak… Bursa’yı tanımak için en az iki gün bu küçük ama kocaman detayların bulunduğu şehirde konaklamanız gerekiyor.
Bursa'da ilk Müze 19 Ağustos 1904 tarihinde İmparatorluk Müzesinin (Müze-i Hümayun) bir şubesi olarak Bursa Erkek Lisesinde açılmış. 1904–1930 tarihleri arasında eserler Erkek lisesinin bir bölümünde depolanmış ve sergilenmiştir. Bu eserlerin birçoğu bugün Yeşil Medresedeki Türk İslam Eserleri Müzesi ve Kültür park içerisindeki Arkeoloji Müzesinde sergileniyor. Bir de Bursa Valilik binası karşısında bulunan Bursa Kent Müzesi kesinlikle görülmesi gereken bir müze…
Bursa’da konaklamak için birbirinden güzel pek çok otel mevcut. Çelik Palas, Almira, Kervansaray şehrin başlıca güzel otellerinden. Tarihi Çelik Palas Oteli’nde konaklarsanız eğer, otel personeline otelin tarihi hakkında kesinlikle danışın. Ayrıca otelin içerisinde bulunan kaplıca ise sizi kendinizden geçirebilir. Işıkların en güzel göründüğü şehir...Bursa hakkında söz edilebilecek birçok şey var. Hanları, hamamları, Yeşil Camii, kiliseleri, Uludağ, kestane şekeri, teleferik, ipek kumaşları, havlu, İskender Kebap... Ama bir çok insanın bilmediği bir şey var ki; o da Bursa ışıkların en güzel göründüğü şehirlerden bir tanesi... Bursa’da ki "Seyir Tepe" şehri kuşbakışı olarak seyredebileceğiniz bir tepe… Buraya ulaşmak için, biraz yokuş yukarı yol gitmeniz gerekiyor. Ancak bu yokuşun sonunda Bursa ayaklarınızın altına seriliyor. Eğer kış aylarında ziyaret ederseniz, burada sıcak bir salep, yaz aylarında ise soğuk bir içecek bu manzaranın tadını en güzel şekilde çıkartmanızı sağlayacaktır.
Keşfedilmeye değer bir şehir!Bursa’ya "Yeşil Bursa" yakıştırmasının yapılmasının en büyük nedenleri yeşil bir doğasını olmasının haricinde yeşil camii ve yeşil türbe... Yeşil Türbe: Bu türbe Çelebi Sultan Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılmış. 1855 yılında meydana gelen depremden sonra hasar görmüş 1864 yılında yeniden yapılandırılarak bugünkü halini almış. Türbe’de bulunan yeşil çiniler sayesinde halk arasında Yeşil Türbe ismi takılmış. Türbede bulunan kabartmalar, çiniler ve yapımında kullanılan renkli süsleme sanatı ile zenginleştirilmiş. Türbenin içi de, dış mimarisi kadar etkileyici özelliklere sahip. Yeşil Camii: Yeşil Camii, Yeşil türbenin yakınlarında bulunuyor. Bu camii, 10 metre yüksekliğinde bir mihraba sahip. Çini süslemelerinin en güzel örneklerinden bir tanesini sergiliyor. Camii’nin süslemelerinde kullanılan geometrik ve çiçek desenleri camiinin güzelliğine güzellik katan unsurlardan bir tanesi. Ulu camii: Bursa’nın Osmanlı tarihi açısından oldukça önemli bir yeri var. Ve bunun getirisi olarak da, şehirde birçok camii bulunuyor. Ama Bursa ile özdeşleşmiş olan camii Ulu Camii’dir. 1396-1400 yılarında Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılan camii bir çok badire atlattıktan sonra şimdiki halini alarak Bursa’yı ziyarete gelen bir çok insanın oldukça dikkatini çekiyor.Altıparmak: Bu semt Bursa’nın kalbini oluşturuyor denilebilir, bir çok güzel mekan, alışveriş yapabileceğiniz mağazalar burada bulunuyor. Bursa’nın ünlü dondurmacısı Geye ve bir çok kafede keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Altıparmak caddesinin arka paralelinde bulunan sokaklarda oldukça güzel kafe ve restoranlara rastlayabilirsiniz. Özellikle "Cellat Çeşmesi" adlı kafe oldukça ilginizi çekebilir. Osmanlı zamanında cellat çeşmesi olarak kullanılırmış, daha sonra bu çeşmenin üzerine yapılan kafe ile bugünkü durumuna getirilmiş. bu kafe, daha sonrabu çeşmenin üzerine bir kafe yapılmış. Kaplıcalar: Bursa, tarihi geçmişi, içinde bulunan eserleri ve bir çok farklı özelliği olan bir şehirdir. Bu farklı özelliklerden bir tanesi de Bursa’da bulunan termallerdir. Hem fiziken hem ruhen vücudunuzun dinlenmesini sağlayan kaplıcaların su sıcaklıkları bazı bölgelerde 40, bazılarında ise 80 santigrat dereceye kadar yükselmektedir. Bademli Bahçe ve Çekirge bölgelerinden çıkan termal suların kimyasal özellikleri farklılıklar göstermektedir. Bursa’da bulunan termal suları şifa dağıtan sular diye düşünmenin dışında, kaynak suların içinde keyif yapmak için bulunmaz mekanlardır.
Roma döneminden beri kullanılan sağlık kaplıcaları özellikle Çekirge bölgesinde pek çok yerde mevcuttur. Çekirge’deki Karamustafa Paşa kaplıcası kaplıcaların arasında en güzellerinden… Bizden söylemesi!
İskender kebabın memleketi!Bursa’da tabii ki de tadına bakılacak olan ilk şey; İskender kebap olacaktır. İskender Kebap birçok insanın tadına çok alışık bir tattır, ancak Bursa İskender’de yiyeceğiniz İskender kebabın lezzetinin oldukça farklı olduğunu göreceksiniz. Artık suyundan mıdır, havasından mıdır, bilinmez ama! Bursa'da İskender’in yapılış sırrı yıllardır saklanıyor. İskender Kebap haricinde başka bir lezzetin tadına bakmak isterseniz, Pideli Köfte’yi deneyin. Pideli Köfte aslında İskender Kebap’tan esinlenilerek yapılmış bir yemek. Pide, yoğurt ve özel bir sostan yapılır, İskender’den tek farkı içinde döner yerine köfte bulunması... Bursa’da Pideli Köfte yemek için en iyi adres; Saray Pideli Köftecisi…
Yemeğin üzerine tatlı olarak ne alırdınız? Tabii ki de enfes bir kestane şekeri... Birkaç yıl öncesine kadar sadece klasik kestane şekeri üretiliyordu, ancak zamanla insanların isteklerinin değişmesi doğrultusunda, kestane şekerinin çeşitlerini arttırdılar. Bursa’da kestane şekerinin öncü markası Kafkas bu konuda her geçen gün kendini yenileyen bir firmadır. Çikolatalısı, light'ı, reçelleri ve marmelâtlarının dışında yeni piyasaya sürdükleri kestane ezmesiyle de farklı bir lezzeti sofralarımıza kazandırıyorlar.
İpek dokuma ve havlu almadan dönmeyin!Kumaş, havlu ve özellikle de ipek dokumacılığıyla her geçen gün gelişen ve büyüyen bir şehir olan Bursa tekstil sektöründe Türkiye’de oldukça iddialı... Bu sektörde öncü bir şehir olması da, size Bursa’dan hangi ürünleri satın alabileceğiniz konusunda büyük bir ipucu veriyor. Bursa’nın tekstil konusunda gelişmiş bir şehir olması, satın alacağınız ürünlerin hem oldukça kaliteli, hem de oldukça ucuz olmasını sağlar, bu da alış verişlerinizi keyifli kılacak bir diğer unsur.
Bursa’da alışveriş için size birkaç yer önermek gerekirse özellikle Bursa terminalinin yanında bulunan As Merkez’de birçok mağazayı bir arada bulabilirsiniz. Alışveriş yaparken eğlenmeyi severlerdenseniz, As Merkez’in altında bulunan buz pateni pisti sizi, eğlenceye davet ediyor. Alışveriş adına bir diğer merkez ise, Zafer Plaza’dır. Bursa’nın merkezinde bulunan bu alışveriş merkezi hem alışveriş tutkunlarına, hem de keyif tutkunlarına güzel seçenekler sunuyor. Zafer Plaza’nın en üst katında bulunan kafede oturup güzel bir şeyler yerken dışarıyı seyretmekte apayrı bir zevk doğrusu...
Ve en son olarak sevdiklerinize götürebileceğiniz bir diğer küçük armağan ise kestane şekeri olmalı. Koca bir paket almanıza da gerek yok! Kestane şekeri irili ufaklı birçok değişik şekilde yapılıyor. Bunlardan beğendiğiniz bir tanesini alıp sevdiklerinize lezzetli bir Bursa hatırası götürmek en değerli hediye olacaktır.
Bursa da ki eğlence mekanları çok renkliBursa Türkiye’de eğlence sektörü bakımından da oldukça gelişmiş olan şehirlerin arasında yer alıyor. Bursa’nın bir öğrenci şehri olması nedeniyle burada bulunan bir çok mekan gençlere ve kendini genç hissedenlere uygun mekanlar. Arap Şükrü: Altı Parmak’ta bulunan bu mekan, İstanbul’da ki Çiçek Pasajı tarzında bir yerdir. İçinde sıra sıra restoranlar vardır ve özellikle de balık restoranlarıyla ünlüdür. Fasıl, rakı, balık sevenler Arap Şükrü’yü tercih edebilirler. Kültür Parkı: Bursa’da Osmangazi semtinde bulunan Kültür Parkı oldukça büyük bir tesis. Bu parkta gündüzleri ağaçların arasında gezinti yapabilir gölün kenarında ördekleri izleyebilirsiniz. Akşamları ise bu park bir anda hareketlenir, içinde bulunan bir çok nezih mekanla Bursa’nın göz bebeğidir. Kültür Parkı’nın içinde ki, Altın Ceylan tesislerinde; havuz, teniz kortları ve Bursa’nın en büyük gece kulübü olan Danza bulunur. Yazın Garden, kışın Danza olan bu mekanda sabahın ilk ışıklarına kadar dj’ler eşliğinde eğlenebilirsiniz. Eğer canlı müzik dinlemek isterseniz, Kültür Parkı’ndan çıkmanıza gerek yok. Barbara adlı mekan tam aradığınız yer olabilir.

Hiç yorum yok: