17 Aralık 2007 Pazartesi

Selçuk / Efes

Selçuk / Efes
Amaç, tarihimizi öğrenmek, gezmek, görmek, o ihtişama kapılıp “tarihte nasıl yaşıyorduk acaba?”sorusuna yanıt aramaksa, istikamet; Selçuk, Efes olmalı…
M.Ö 1500’lü yıllara dayanan tarihin kalıntıları arasında gezinmek, sizden önce buraları gezinen milyonlarca insan gibi sizi de çok heyecanlandıracak. Selçuk, Efes seyahatinizin Temmuz, Ağustos ayları haricinde bir ayda programlamaya özen gösterin, aşırı bastıran sıcaklar tatil boyunca canınızı sıkabilir.
Ege Bölgesi’nde Selçuk sınırları içerisine girdiniz, ne yapmanız gerektiğini de bilmiyorsunuz. O zaman biz size kısa kısa bahsedelim, siz ona göre kendinizi programlayın;
Selçuk’un kısa tarihi…
İlk çağın en ünlü şehirlerinden biri olan Efes, Küçük Menderes nehrinin sularını boşalttığı körfezin yakınında kurulmuş. Doğu’ya açılan en büyük ticaret yolu olması, putperestlik ve Hristiyanlık döneminin önemli din merkezi konumunda olması ve tarıma elverişli toprakları sayesinde tarihe büyük kent olarak geçmiş… Ayrıca Efes, 1304 yılında kesin olarak Türklerin eline geçmiş ve 1426 yılında Osmanlı topraklarına katılmış. Kurtuluş Savaşı sonrasında Akıncılar adıyla anılan Selçuk, 1957’de İzmir’in ilçesi durumuna getirilmiş…
50 bin m2 mermerden yapılan ilk tapınak… Artemis Tapınağı; herkesin hayatında birkaç kere duyduğu, aşina olduğu bir isimdir. Peki ne anlama geldiğini tam anlamıyla kaç kişi biliyor acaba? Zamanında dünyanın 7 harikasından biri sayılan Artemis Tapınağı, tümüyle mermerden yapılan ilk tapınak özelliği taşıyor. Toplamında 50 bin metrekare mermer kullanımı ile inşa edilen bu tapınak, antik dönem yazarlarından Strabon’a göre; . İÖ 6. yüzyıl başlarında Samos'taki Hera tapınağının yapımından sonra, aynı tapınağın mimarı Theodoros, Knossoslu mimar Kersiphron ve oğlu Metagenes bu tapınağın yapımı için Efes'e davet edilir ve tapınağın yapımına başlanır.
Stadyum büyüklüğünde bir tiyatro!
Antik dünyanın en büyük tiyatrosundan bahsediyoruz. Tam 24 bin kişi alıyor. (Günümüzün stadyumlarının kapasitesi kadar) Seyircilerin oturduğu bölüm üç bölümden oluşuyor. Ancak sahne tamamiyle günümüze gelen kadar yıkılmış. Bu bölümün tümüyle mermerden olan zengin işlemeli mimari parçaları, tiyatronun önündeki meydanda ve tiyatro gymnasiumunun palaistrasında onarımda kullanılmak üzere istif edilmiş. Tiyatronun önündeki yola bakan duvarın hemen önünde Hellenistik dönemde yapılmış, iki İon sütuna sahip küçük bir çeşme bulunuyor. Efes Antik Kenti ile ilgili sayfalarca yazılacak bilgi bulunuyor, ama iyisi mi siz bu bilgileri, gidip, görüp, gezerken edinin…
Yıl boyunca 49 değişik ülkeden ortalama 1.5 milyon kişi Selçuk’u ziyaret ediyor!
Selçuk ve Osmanlı dönemine ait olan Avasuluk Kalesi, güneye ve batıya açılan iki giriş kapısına sahip. Kalenin surlarının bir bölümü ise restore edilmiş. Bir rivayete göre St. Jean İncil’i bu kalede yazdığı söylenir.
Çeşit çeşit kuşlar Gevekirse'de!
Selçuk, Gevekirse Gölü Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası, antik Efes kentinin kuzeyinde Efes ve Pamucak arasında, 1000 hektarlık bir alanı kaplıyor. Göl ve çevresinde 30-40 tür kuş ve memeli hayvan yaşıyor. Bunlar arasında dalgıç, pelikan, çeşitli türde ördek, çulluk ve kınalı keklik gibi kuşlar ve yaban domuzu, tilki, çakal gibi kara hayvanları bulunuyor.
Bizans'ın kutsal mağarası; Yedi Uyuyanlar Mağarası...
Panayır Dağı'nın doğu tarafı yüzyıllarca taş ocağı olarak kullanıldığından, yer yer mağaramsı oyuklar oluşmuş. Ayrıca, tektonik yer hareketleriyle de dağın kuzey ve doğu yamaçlarında derin çatlaklar oluşmuş. Yedi Uyuyanlar Mağarası da bunlardan biri. Mağara, Panayır Dağı'nın doğu eteğinde yeralıyor. Roma imparatoru Decius zamanında (İS 4. yüzyıl), İmparator Kültü Tapınakları'nı kabul etmeyen ve öldürülecekleri korkusuyla kaçan yedi Hıristiyan gencin sığındıkları yer olarak, Bizans döneminde kutsal yer ilân edilmiş ve mezar kilisesi haline getirilmiş.
Efes Müzesi'nde geçmişe tanık olacaksınız!
Efes ve yakın çevresinde bulunan Ephesos antik kenti buluntuları başta olmak üzere, Miken, Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devri eserleri sergileniyor. Efes'teki ilk arkeolojik kazılardan sonra 1929 yılında depo işlevinde kurulan müze, 1964 yılında yeni bölümün inşası ile genişlemiş ve sonraki yıllarda yeni eklerle günümüzdeki zenginliğini kazanmış. İki büyük Artemis heykeli, Eros başı, Yunuslu Eros heykelciği, Sokrates başı, Efes Müzesi'nin dünyaca tanınmış ünlü eserlerinden bazıları. Efes Müzesi'nin arka sokağı içindeki 14. yüzyıl Türk yapısı yöre halkına kitaplık hizmeti veriyor. Ayrıca, Efes aşağı agoradaki antik dükkânlardan biri restore edilerek görme engelilerin gezebileceği bir müzeye dönüştürülmüş. İki bölümden oluşan bu müzede kopya ve orijinal eserler sergileniyor. Tel: 0.232.892 60 10
Şirince Köyü’nü kesinlikle ziyaret etmelisiniz!
Efes´e 12 kilometre uzaklıktaki köy eski evleri, şarap bağları ve şeftali bahçeleri ile ünlü. Önceleri "çirkince" ya da bir rivayete göre "kirkince" olarak adlandırılan eski bir Ortodoks köyü olan Şirince, Kuşadası ve Efes'e yakınlığı nedeniyle turistik gezilerin rotasında yerini almış. Dağın tepesine kurulu olan köyden üzüm ve şeftali bahçelerini görebilirsiniz. Kurtuluş Savaşı sonrasında kalan tipik Yunan evleriyle köy, Türk-Yunan kültürü sentezinin en güzel örneklerinden biri. Evlerin çoğu ziyaretçilere açık. Köy sokaklarında kadınlar zeytinyağı ve kendi yaptıkları elişlerini satıyorlar. Turizm açısından hızla gelişen Şirince, özgün atmosferini halen koruyor. Yılın her ayında yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilen Şirince Köyü’nde özel olarak hazırlanan saç böreklerinden yiyip, şarap içmelisiniz…
Nasıl ulaşabilirsiniz?
Selçuk –Efes turunuzda, ilçeye hava yolu ile ulaşım İzmir Adnan Menderes Hava Limanı ve 100 yolcuya kadar kapasiteye sahip özel uçakların inebileceği Selçuk-Efes Havaalanı ile sağlanabilir. Karayolu ile gelecekseniz eğer, İstanbul’dan 680 km, Ankara’dan 670 km mesafe kat ederek ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin önde gelen otobüs firmaları da gün içerisinde Selçuk-Efes’e turlar düzenliyor.

Hiç yorum yok: