27 Haziran 2008 Cuma

TATİL

Antalya Hakkında

Tarih ve doğanın birbiriyle sarmaş dolaş olduğu Antalya'yı yüzbinlerce turist her yıl bitmeyen bir sevgi, hayranlık ve özlemle kucaklıyor. Antalya'ya gelen turistler kendilerini tatmin edebileceği her türlü aktiviteyi gerçekleştirebiliyorlar. İster cennet kıyılarında tekne gezintisi, ister altın kumsallarında plaj keyfi, ister şelalelerinde doyumsuz seyirler, ister kanyonlarında yada nehirlerinde heyecan fırtınası yaşamak istesinler; Antalya, bütün olanaklarıyla konuklarına unutamayacakları ikramlarda bulunuyor.
Hayat bazen monotonlaşır ya, buna yorgunluk, bıkkınlık, isteksizlik de eklenince hiçbir şey zevk vermez... Heyecan kaybolur, yerini endişeye bırakır, beklentiler artar... İşte böyle bir duruma girdiğinizi sezinliyorsanız sizin acil olarak tatile, dinlenmeye, yeni heyecanlara ihtiyacınız var demektir. Fakat günümüzde dinlenmek, öyle ayakları uzatıp uyumakla olmuyor. Önemli olan kafayı boşaltıp, beyin yorgunluğundan, düşüncelerden kurtulmak. İlle de bir yere gidip, sabit kalmak da şart değil. Biz bu defa sizi, herkesin çok iyi bildiği doğal güzellikler, antik kentler ve alternatif turizm çeşitleriyle ünlü, güneyin incisi Antalya'ya götüreceğiz. Evet, merkez üssümüz Antalya belki ama kent çevresinde günübirlik gezilip görülecek öyle çok yer var ki, hangi birine gideceğinizi, hangi tura katılacağınızı karar vermekte zorlanacaksınız.

Kaleiçi, Kurşunlu Şelalesi piknik yeri, tekne turları, Phaselis antik kenti, Aspendos tiyatrosu, Perge, Olimpos Milli Parkı'nda jeep safari, Köprüçay Kanyonu'nda rafting, Termessos antik kenti, Kemer sahilleri veya Konyaaltı Plajı, Aqualand, Aquaworld, Aquapark unutulmaz anılarla vakit geçirebileceğiniz yerlerden sadece bazıları. Şimdi de bunlardan birkaçına göz atalım.

Artık sıcaktan bunalanların bir kaçış yolu da rafting. Köprüçay Kanyonu'nda yapılan rafting turlarına katılmak için 17 acentadan birine rezervasyon yapmanız yeterli. Otelinizden servislere alınıp, tur sonrası yine aynı yerlere bırakılıyorsunuz. Günde yaklaşık 2500 kişinin rafting yaptığı Köprüçay'ın Antalya'ya uzaklığı 95 km. Yeni yoldan beş konak üzerinden 1.5 saatlik bir yolculukla ulaşılıyor. Saat 11:30'daki turlara kendi araçlarıyla gelenler ve acenta servisleriyle gelenler farklı ücret ödüyorlar. Parkur 12 km. Yolculuk akşam 16:30'a dek sürüyor. 13:00-14:00 arası yemek molası verilirken, parkur boyunca bir çok yer görülüp, küçük şelaleler geçiliyor. Sulu animasyonlar, oyunlar, su savaşları yapan raftingçiler dönüşte fotoğraflarını alarak günü noktalıyorlar. Köprüçay'ın su sıcaklığı ise Antalya'ya inat, sadece 12 derece.

Kemer ve Aquaworld
Kemer, en yoğun tatil beldelerinden biri. Akdeniz'e has mavisiyle cazibesini koruyan temiz denizi Torosların yemyeşil çam ormanları, narenciye bahçeleriyle çevrili. Kemer'de gündüz ve gece apayrı dünyalar yaşanıyor. Plajın sahil kesimi rengarek şemsiyelerle, şezlonglarla görünmez olurken, denizin açıklarında jet-ski, banana, su kayağı, parasailing, surf hamburgere binenlerle renkleniyor. Kemer'de son yıllarda hizmete giren Aquaworld isimli bir de su cenneti var. Yöneticiliğini Erol Altun'un yaptığı işletmede ,türlü su eğlenceleri, kaydıraklarla coşarak, akşama dek eğlenilebilinir.

Antalya, yemyeşil bitki örtüsü, seraları ve şelaleleriyle cennetten bir köşe gibi. Aksu ilçesinde yer alan Kurşunlu Şelalesi yaz-kış gezgincileri ve piknikçileri ağırlarken, içindeki 7 göletde yüzün üzerinde bulunan kuş çeşitleri, ender rastlanan bitki örnekleriyle görsel lezzetler sunuyor. Antalya'dan Alanya yönüne doğru 17 km., sonra Isparta-Kurşunlu sapağı ile ayrılıp 8 km de ulaşılan Kurşunlu'da günübirlik mesire keyfi yapılıyor. Merdivenlerle inilip, patika yolu takip edenler şelale altına inince, bu anı da görüntülemeyi ihmal etmiyorlar. Kaktüsler, bitki tünelleri, suya doymuş anıt çınar ağaçları arasında devam eden yürüyüş sırasında su sesiyle zümrüt yeşili bitkiler gözünüzü ve dimağınızı dinlendiriyor.

Antik kentler
Kurşunlu Şelalesi'ne giderken yolunuz üzerinde görülmesi gereken antik kentlerden biri de Aksu İlçesi'nin 2 km içerisinde bulunan Perge antik kenti. Restorasyon çalışmaları nedeniyle tiyatrosu kapalı olsa da kent kalıntıları görmeye değer güzellikte. Antik kentlere meraklıysanız, Serik İlçesi'ni geçtikten sonra sola ayrılan yolda bulunan Aspendos'u görmelisiniz. Günümüzde birçok sanatsal gösteriye sahne olan Aspendos'un en güzel seyri ise öğleden sonra ışığında, yanından çıkılan tiyatro tepesinden yapılabiliyor.

Phaselis
Antalya-Fenike karayolundan 1 km mesafede olan Phaselis, Rodoslular tarafından M.Ö. 693 yılında Liman Kenti olarak kurulmuş Bu güzel beldenin kuzey, orta ve güney olmak üzere 3 limanı bulunuyor. Rahatlıkla gezilen antik kentten günümüze kadar gelen kalıntılar arasında Agora, tiyatro, Su kemerleri, kent surları, sarnış, hamam ve kilise bulunuyor. Çamyuva'ya 12, Antalya'ya 60 km uzaklıkta bulunan antik kent yaz kış gezilirken, çevresini saran binlerce çeşit çiçekle bezenmiş bu nedenle de parfüm deposu olarak ün salmış. Sığ, temiz ve ekim ayı sonuna kadar 26 derecede kalan ılık denizi ile piknikçilerin gözde mekanı.

Olympos
Pahalis'ten devam ederek Antalya-Fenike karayolundan sola ayrılan Adrasan yolu sizi bir başka sahil kenti Olympos'a götürüyor. Kuruluşu helenistik döneme rastlayan kent Lyklia'ya bağlı bir yerleşim merkezi iken Phaselis gibi korsan saldırılarına hedef olmuş. Denizci kenti Roma komutanı İsavrieus tarafından kurtarılmış. Liman avantajıyla deniz ticareti alanında M.S. 3.yy'ye kadar parlak dönem yaşamışsada sonunda Cenevis ve Venediklilerin etkisi altına girmiş. Akropolde Kaptan Endemos'a ait anıtsal kabartmalı lahit, Bizans basilikası, tiyatro kapısı, Roma tapınağı, kent agorası gezilebilir.

Antalya Kaleiçi
M.S. 4 yüzyıla kadar uzanan Helenistik devirden sonra Antalya, 10. asır Bizans-Seçuklu dönemini yaşamış. 14. ve 15. yüzyıllarda Hamitoğulları ve Tekeoğulları beyliklerinden sonraYıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı egemenliğine girmiş. 1670 yıllarında kenti gezen Evliya Çelebi, üç tarafı bahçelerle çevrili şehrin kale içinde dar sokaklı üç bin evli dört mahalle bulunduğunu; limanın 200 parça gemi alacak genişlikte olduğunu ve çarşının surlar dışında yer aldığını yazmış. Bu gün Kaleiçi olarak anılan 42 hektarlık bölgede sokak ve evlerin orijinalliği korunarak eğlence merkezine dönüştürülmüş. Restoranlar, cafeler, barlar, konaklama tesisleri, dükkanları, çarşılar ve marina yaşantısı ile turistlerin olduğu kadar yerli halkın da en önemli uğrak yerlerini oluşturuyor.

Kentin en önemli plajı ise geniş kumsalı, imrendirici renkteki, temiz denizi ile Konyaaltı sahili ziyaretçilerini ağırlıyor.

Antalya'da Gezilecek Yerler
Kaleiçi'nden kalkan kiralık teknelerle, Antalya falezlerini, kentin denizden düden şelalesinin denize döküldüğünü zahmetsizce ve yorulmadan seyredebilirsiniz.
Kaleiçi evlerine bakarak hediyelik eşya dükkanları arasında bir foto safariye çıkabilirsiniz.
Hadrian kapısı, kesik minare gezinize renk katarken Karaalioğlu Parkı, görsel açıdan olduğu kadar ruhunuzu da dinlendirecek özelliklere sahip. Kent Müzesi bir başka alternatif olabilir. Ödüllü müzelerimizden olan Antalya Müzesi eserleri sergileme başarısına da sahip. Yivli Minare ve çevresi gerek çarşı dükkanları gerekse dönerciler çarşısı, reçel dükkanları, şiş köfte satıcıları renkli ortamlardan sayılıyor. Korkuteli yolunu seçenler Su parkına uğrayabilir, Termesos Antik Kenti'ni gezebilirler. Merdiven tırmanmayı göze alanlar bir hayli yüksekte bulunan Karain mağarasını görebilirler. Bir başka Antik Kent'te Antalya'dan Burdur'a yol alırken kent çıkışından hemen sonrarşınızda yer alan Ariassos Harabeleri gezilebilir.


Belkıs'ın Efsanesi
Aspendos adıyla da bilinen Belkıs harabelerinin Anadolu efsaneleri arasında ilginç bir öyküsü bulunuyor. Antonius Pius (138- 164) tarihleri arasında inşa edilen tiyatro kadar, kentin su ihtiyacını karşılayan kemerlerin de öyküsü halk arasında dilden dile dolaşıyor. Romalılar Döneminde kent idaresinin başında bulunan valinin dillere destan güzellikte bir kızı varmış. Kentin iki ünlü mimarı da aynı kıza âşıkmış. Vali ise kızını hangisi ile evlendireceğine karar vermekte güçlük çekerken damat adayını seçmek için bir yol bulmuş. Mimarları çağırıp teklifini iletmiş "Hanginiz kent için yararlı ve güzel bir eser ortaya koyarsa kızımla o evlenecektir" buyurmuş. Mimarlar yoğun çalışma dönemi sonrasında eserlerini sunmuşlar. Mimarlardan biri Belkıs'a su getiren suyollarını, kemerleri inşa edip kentin su ihtiyacını giderirken, diğeri görkemli Aspendos tiyatrosunu tamamlamış. Her iki muhteşem eser karşısında zor durumda kala kalan güzel kızın babası hükümdar, bu defa kızını hangisinin daha çok sevdiğini anlamak için bir başka yolu denemiş."Her ikiniz de çok yararlı eserler yarattınız bu nedenle sözümü tutmak için kızımı ortadan ikiye bölüp, bir yarısını birinize diğer yarısını diğerinize verip evlendireceğim" demiş. Mimarlardan biri kızın ortadan bölünmesine kıyamayarak ben vazgeçtim, kızınızı rakibime verin, yeter ki o ölmesin demiş. Baba da kızının ortadan bölünmesine razı gelemeyecek kadar çok seven mimarın o olduğuna inanıp kızını vermiş.



Nasıl Gidilir ?
Antalya'ya en pratik ulaşım hava yolu. Havalimanı çıkışı kent bağlantısı ise hala tam manasıyla organize olmuş değil. Otobüs yolculuğunu seçenler bir çok otobüs firmasının direk gidiş seyehatleri mevcut.

Özel araçla İstanbul'dan yola çıkanlar Adapazarı, Bilecik, Kütahya veya Bursa, Orhaneli, Harmancık, Tavşanlı, Kütahya üzerinden Afyon-Burdur yoluyla Antalya'ya ulaşabilirler. Bursa-Kütahya yolunu tercih edenler nispeten daha az trafikli, ormanlık, manzarası güzel, virajlı ama serin ve bol çeşmeli bir güzergah takip edebilirler.
Antalya çevresindeki görülecek yerlerin hemen hemen hepsi asfalt ve yeni düzenlemelerle genişletilmiş. Buna rağmen Kaleiçi ve Kemer-Tekirova arasında tatil merkezlerinden safari gezileri için oto, jeep, motorsiklet kiralayan, tur organizasyonu yapan bir çok acentayla temasa geçebilirsiniz. Olimpos Milli Parkı jeep safari

Hiç yorum yok: