22 Haziran 2008 Pazar

AESO BAŞKANI SERT: "HER ŞEY DAHİL'E STANDART GETİRİLMEZSE ESNAF KEPENK KAPATIR"

Antalya'nın Alanya ilçesindeki otellerin doluluk oranı yüzde 76,6'ya çıkmasına rağmen, esnafa yansımasının olmadığı bildirildi. 2008 yılı turizm sezonu otel işletmecilerinin yüzünü güldürürken, 'Her Şey Dahil Sistemi'nden dolayı esnaf düşünceli.
Alanya Esnaf ve Sanatkârlar Odası (AESO) Başkanı Ahmet Sert, otellerde uygulanan sisteme Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla bir standart getirilmesi gerektiğini söyledi.

Acentalar aracılığıyla 'Her Şey Dahil Sistemi' ile Türklerden daha ucuz tatil yapan turistler, kaldıkları otelden dışarı çıkmıyor. Sabah, öğle, akşam yemeklerini otelde yiyen turistler, kuaför, giyim ve diğer ihtiyaçlarını da buralardaki işyerlerinden karşılıyor. Denize uzak olan oteller de 'Turist dışarı çıkmasın' yaklaşımıyla müşterilerini özel araçlarla plaja götürüp getiriyor.
AESO Başkanı Ahmet Sert, otellerde uygulanan sisteme acilen standart getirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Otellerdeki doluluk oranı yüzde 80'lere ulaşmasına rağmen bu artışın cadde ve sokaklarda müşteri artışı olarak yansımadığının altını çizen Sert, sistemin bütün esnafları mağdur ettiğini kaydetti. Sert, böyle bir standardın getirilmemesi halinde çoğu esnafın kepenk kapatacağı uyarısında bulundu.
Alanya'ya gelen turistlerin esnaflara hiçbir katkısı olmadığı iddiasını ileri süren Sert, "Tam ve yarım pansiyonla Alanya'ya gelen turistler, yanlarına az miktarda para alıyorlar. Çünkü yemek, içmek ve yatmak gibi bütün ihtiyaçlarını otellerde karşılıyor. Bu sistem Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla acilen değiştirilmeli" dedi. Turizmcilerin aksine ilçede ticaretle uğraşanların haziran ayında büyük düşüşler yaşadığını hatırlatan Sert, sezona büyük umutlarla hazırlanan çoğu esnafın büyük hayal kırıklığına uğradığını belirtti.
Bankadan uzun vadeli kredi çekerek yeni işyeri açan Kerim Çelik, haziranın gelmesine rağmen çarşı esnafı olarak sinek avladıklarını söyledi. Çelik, çoğu gün siftah bile yapmadan dükkanını kapattığını ifade ederek, "Dükkanımı büyük umutlarla açmıştım. Şu anda bankadan çektiğim krediyi çok zor ödüyorum. Hiçbir kazancım yok. Kredi çekerek işyeri açmak isteyenler çok iyi düşünerek karar vermeli. Alanya'da esnaflık yapmak çok riskli" diye konuştu.
İlçede 8 yıldır kuaförlük yapan Ali Bilgiç ise geçen yıla göre çarşıya çıkan turist sayısında düşüş olduğuna değindi. "Geçen yıl bu ay içinde günde 10 turist kuaföre gelirdi" diyen Bilgiç, şunları söyledi: "Şu anda 1 ya da 2 turist tıraş olmak için dükkanıma geliyor. Otellerdeki sistemle ilçeye gelen turistler kuaför dahil bütün ihtiyaçlarını otelden karşılıyorlar. Bu bizi çok zor durumda bırakıyor. Evimize çocuklarımıza zor ekmek götürüyoruz."

Hiç yorum yok: